Apr 15, 2012

pada siapa.

berjauhan dengan emak, dengan ayah, adik-beradik, rakan sepermainan. berjauhan dengan mereka menjadikan kita kuat. bukan lemah. tidak mengalah pada musibah, tidak juga mengalah pada sang kegagalan. doa dan restu mereka dijadikan pembakar semangat dan pendorong untuk mencapai matlamat.

sebulan menjangkau dua bulan. dan hampir setahun di tempat orang. perasaan rindu dipendam. pada siapa engkau mengadu perasaan itu? 

sahabat. apa guna sabahat jika tidak memahami? apa guna sahabat jika senang dicari, susah menghilang?




aku mengadu pada sahabatku kerinduanku.
aku mengadu pada sahabatku kerisauanku.
aku mengadu pada sahabatku kekecewaanku.
aku mengadu pada sahabatku kegembiraanku.
aku mengadu pada sahabatku kehilanganku.
aku mengadu pada sahabatku kejayaanku.

























-terima kasih sahabatku.......

Green tea. The secrets revealed.








Penemuan teh hijau atau 'green tea' oleh masyarakat cina pada empat ribu tahun yang lepas menjadikan teh hijau begitu popular kerana dipercayai mampu untuk dijadikan sebagai herba dan bahan perubatan. Berdekad lamanya teh hijau dijadikan sebagai bahan kajian dari segi saintifik dan perubatan untuk mengenal pasti keberkesanannya. Dari segi perubatan tradisional masyarakat cina dan india, teh hijau telah digunakan berkurun lamanya sebagai 'stimulant','astringent' dan meningkatkan kesihatan jantung. 

Teh hijau yang berasal daripada tumbuhan Carmellia Sinensis diproses di bawah proses stim dan oksidasi yang minimum, berbanding teh hitam atau 'black tea' yang melalui proses pengoksidaan secara lengkap.Proses ini adalah penting untuk memastikan paras anti-oksidan, tannins, dan flavonoids dapat dikekalkan.

Setelah kajian dijalankan sedekad yang lalu oleh para penyelidik, sememangnya teh hijau terbukti mempuyai pelbagai khasiat dari sudut kesihatan.


Teh hijau dan kebaikannya:




- 'The International Journal of Obesity' menyatakan teh hijau mengandungi polyphenol yang berupaya menghasilkan haba yang berlebihan dalam badan dan membakar kolestrol.


- Teh hijau mengandungi Epigallocatechin atau (EGCG) yang berupaya untuk memusnahkan sel-sel kanser tanpa mengganggu tisu sekeliling.


- Kajian oleh beberapa pelajar di University of Geneva membuktikan diet teh hijau adalah seperti mereka menggunakan lemak berbanding mereka yang tidak mengamalkan diet teh hijau, di mana lemak tidak digunakan.


- EGCD membantu mempercepatkan pengaliran tenaga dalam badan (24 jam sehari).


- Mengurangkan risiko strok.


- Kandungan catechin polyhenol dalam teh hijau membantu untuk melambatkan tindakbalas gastrik dan 'pancreatic lipases', di mana kedua-duanya adalah enzim yang bertanggungjawab untuk menukar kalori kepada lemak.


- Catechin juga berupaya memusnahkan bakteria yang boleh menyebabkan keracunan makanan.


- Catechin mampu untuk memberhentikan sel kanser dari terus merebak.


- Polysaccharides dan bahan lain dalam teh hijau membantu merendahkan paras gula dalam darah.


- Teh hijau yang kaya dengan anti-oksidan Vitamin E melambatkan proses penuaan.


- Meningkatkan kadar metabolisma badan.


- Tahap pembakaran lemak ditingkatkan dan membantu dalam diet harian.


- Bagus untuk jantung.


- Fungsi dalam Sistem keimunan dapat ditingkatkan.














Rujukan:

52 Earth-Shattering Green Tea Benefits



The Miracle of Green Tea

Apr 14, 2012

Sihat dengan 'Fish Oil'




Peredaran masa yang semakin pantas, membuatkan kita hampir terlupa untuk menjaga kesihatan. Tak kira kesihatan luaran mahupun dalaman, kedua-duanya amat penting untuk memastikan tubuh badan kita dapat berfungsi  dengan sewajarnya. Orang muda, orang tak berapa nak muda, malah kanak-kanak perlu menjaga kesihatan. Cuba kita tengok, zaman sekarang kebanyakan kanak-kanak sudah melebihi berat badan atau dikenali sebagai obes. Obesiti dikalangan kanak-kanak tidak seharusnya berlaku kerana  ketika ini, tahap metabolisma dan tahap kecergasan mereka tinggi, maka potensi untuk mempunyai berat badan berlebihan tidah seharusnya berlaku.

Akan tetapi, masyarakat kita mula sedar akan kepentingan kesihatan dalam kehidupan harian. Kecanggihan dari segi sains, teknologi dan penyelidikan ketika ini menyebabkan ramai masyarakat berlumba-lumba untuk mendapatkan yang terbaik untuk mereka dan keluarga.

Bergantung kepada perspektif kita, memilih makanan tambahan atau 'supplement' merupakan satu kerja mudah atau merumitkan. Di pasaran, terdapat beratus-ratus jenama makanan tambahan yang boleh dipilih. Kali ini, Hana akan menceritakan kebaikan Fish Oil.

Minyak ikan atau 'fish oil' berasal dari tisu ikan. Fish oil mengandungi  omega 3- fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA), dan docosahexaenoic acid (DHA) di mana kedua-duanya mempunyai kebaikan untuk kesihatan.


Kebaikan:

Mengurangkan risiko penyakit jantung.
-mengurangkan paras kolestrol LDL, iaitu kolestrol jahat dan meningkatkan kolestrol HDL, iaitu kolestrol baik. Fish oil menghalang pengumpulan triglyceride and seterusnya mengurangka paras triglyceride yang berlebihan dalam darah.


Mengurangkan keradangan / Inflammation, dan Kesakitan (Sendi)
- omega-3 berupaya sebagai anti-inflammation dan mengurangkan kesakitan di bahagian tendon / joint.


Bagus untuk kulit
- EPA dan DHA dalam omega-3 berupaya mengawal penghasilan minyak/sebum, meningkatkan tahap hidrasi pada kulit, mengurangkan acne dan kedutan. EPA berupaya untuk melindungi kulit daripada sinar matahari UVA yang menyebabkan kedutan, garisan dan kerosakan kulit kekal.











antara kebaikan yang lain




Rujukan:


8 Fish Oil Benefits Proven By Research
http://www.fishoilblog.com/8-fish-oil-benefits.php


Top 20 Proven Health Benefits of Fish Oil
http://www.fish-oil-advice.com/benefits-of-fish-oil/